wtorek, 30 kwietnia 2013

SERNIK OWOCOWY NA ZIMNO 5C


Warto się zdrowo odżywiać (czyli dostarczać organizmowi wszystkie składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach i ilościach) oraz prowadzić tzw. zdrowy styl życia. Rzadko wtedy chorujemy, czujemy się szczęśliwsi (nasz mózg wydziela więcej endorfin, tzw. hormonów szczęścia), jesteśmy silniejsi i piękniejsi (mamy ładniejsze włosy, skórę i paznokcie), zachowujemy szczupłą sylwetkę, poprawia się nasza pamięć i przy okazji oceny w szkole. Jesteśmy też bardziej zrównoważeni i łatwiej nam się skupić na wykonywanych zadaniach. Nasze pozytywne samopoczucie sprawia, że inni czują się dobrze w naszym towarzystwie.



Jogurt naturalny zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego wapnia, dlatego wzmacnia nasze kości. Znajdujące się w nim bakterie z rodziny Lactobacillus odnawiają mikroflorę jelit, pobudzają system obronny organizmu, tworzą naturalną barierę przed szkodliwymi mikroorganizmami. Z tego powodu jogurt naturalny powinien stanowić codzienny element naszej diety.

Owoce należy jeść kilka razy dziennie. Zawierają wiele witamin, mikroelementów i błonnika. Oto tylko niektóre korzystne właściwości owoców znajdujących się w naszym serniku:

 - banany - zawierają spore ilości potasu i magnezu, chronią śluzówkę żołądka przed działaniem soków żołądkowych;

- owoce cytrusowe - bogate źródło witaminy C, wykazują działanie antywirusowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe;

- jabłka - zawierają dużą ilość pektyn, regulują pracę jelita grubego, wpływają korzystnie na serce, obniżają poziom cholesterolu we krwi, obniżają ciśnienie tętnicze, stabilizują poziom cukru we krwi;

- truskawki -  dostarczają naszemu organizmowi witaminy C, A, B1, B2 oraz PP, (która m.in. reguluje dotlenienie krwi), a także sporą dawkę wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm;

- jagody - są m.in. źródłem kwasu foliowego, neutralizują wolne rodniki, zawierają substancje, które uelastyczniają naczynia krwionośne i biorą udział w produkcji czerwonych krwinek, poprawiają wzrok, zapobiegają jaskrze i zaćmie.



Składniki:
2 małe, gęste jogurty naturalne
3 duże, dojrzałe banany
2 pomarańcze
3 mandarynki
1 duże, słodkie jabłko
1 gruszka
3/4 kg truskawek (świeżych lub mrożonych)
¼ kg jagód (świeżych lub mrożonych)
szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 szczypty naturalnej wanilii
6 czubatych łyżek żelatyny (takiej, która nie wymaga gotowania)
1 szklanka wody
garść różnych owoców do dekoracji, np. kilka cząstek mandarynek, winogrona, borówki, maliny

Sposób wykonania:
Wsypać 2 łyżki żelatyny do 1/3 szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia. 
Obrać banana, pomarańcze i mandarynki. Pomarańcze i mandarynki podzielić na cząstki i usunąć pestki. Z jabłka i gruszki wydrążyć gniazda nasienne (nie obierać!). Wszystkie owoce zmiksować aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać jogurt naturalny i szczyptę wanilii. Jeszcze raz chwilę miksować.
Dodać do powstałej masy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać i wlać do tortownicy. Wstawić na ½ godziny do lodówki.
W tym czasie przygotować drugą warstwę sernika.
Ponownie wsypać 2 łyżki żelatyny do 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszać aż do rozpuszczenia.
Dwa obrane banany, truskawki i jagody (uprzednio rozmrożone) zmiksować aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać jogurt naturalny i szczyptę wanilii. Dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczoną żelatynę, jeszcze raz wymieszać. Wylać masę na pierwszą warstwę sernika. Wstawić na ½ godziny do lodówki.
Znów rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie (postępować tak, jak poprzednio) i dolać ją do świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.
Udekorować drugą warstwę sernika owocami i zalać sokiem z pomarańczy. Wstawić do lodówki.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz