wtorek, 30 kwietnia 2013

KOTLECIKI Z DORSZA EWY Z 1D


Ewa Marucha z klasy 1D proponuje kotleciki z dorsza. Palce lizać! Smacznego!

  
Składniki:

·                             400 g podduszonego dorsza (u mnie 3 filety)
·                             3 łyżki oliwy z oliwek
·                             ¼ cebuli
·                             1 łyżeczka drobno posiekanego zielonego koperku lub natki pietruszki
·                             1 marchew obrana, starta na grubych oczkach (u mnie młoda)
·                             1 łyżka kopiasta startego jabłka (ok. ćwiartki)
·                             2 łyżeczki lnu zmielonego, odtłuszczonego
·                             1 pełna łyżka soku z limonki lub cytryny
·                             2 jajka
·                             sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
·                             1 biała bułka (rozmoczona, odciśnięta)
·                             bułka tarta do obtoczenia, ok. 50 g
·                             olej do smażenia (np. rzepakowy)

 Przygotowanie:


1.  Rozgrzewamy niedużą patelnię, dodajemy oliwę z oliwek a następnie drobno pokrojoną cebulę
2.  Do zeszklonej cebuli dodajemy, utartą marchew, jabłko, zielony koperek lub natkę pietruszki, całość mieszamy i lekko podsmażamy na małym ogniu
3.  Białe mięso z podduszonego dorsza oddzielamy od skóry, umieszczamy w misce, rozdrabniamy widelcem, solimy i wlewamy sok z limonki
4.  Wystudzone składniki dodajemy do dorsza, wsypujemy len mielony i dodajemy rozmoczoną, odciśniętą bułkę oraz 2 jajka
5. Doprawiamy solą morską, pieprzem do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę
6.  Przygotowaną masę rybną wstawiamy do lodówki, schładzamy przez ok. 15-30 minut
7.  Formujemy średniej wielkości kotleciki, panierujemy w bułce tartej
8.  Kotlety smażymy na oleju, na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, aż się zrumienią z każdej ze stron
9.  Podajemy z ziemniakami i na przykład mizerią


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz